Papier en het milieu.

Maakt deel uit van de bescherming van het milieu 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zet de papierindustrie zich perfect in voor de bescherming van het milieu. Voor het maken van hoogwaardig papier gebruikt Clairefontaine voornamelijk vezels van zagerijafval of van houtoogst door kapping voor de verdunning van het bos. De opvatting dat de papierindustrie verantwoordelijk is voor ontbossing blijkt niet te kloppen : alleen de omtrek van het hout wordt gebruikt om de vezels te leveren, de kern wordt gebruikt voor meubels en constructie.

Het verdunnen van bossen bevordert hun biodiversiteit, het waterbeheer en de gezondheid van de bomen. PEFC- en FSC-certificeringen zorgen voor een nog duidelijkere monitoring, helpen het bos-wildbalans te respecteren, opmerkelijke bomen te behouden, verschillende soorten te planten, grond te verbeteren, enz. Clairefontaine beschermt bossen en onderhoudt honderden hectares in de Vogezen. Waterbeheersing blijft ook een groot probleem bij het produceren van papier. Clairefontaine heeft daarom een eigen zuiveringsstation, waarvoor ze de "Trophée de l'eau" uitgereikt door de Franse staat, kreeg.

Elk jaar verbruikt de papierproductie minder energie en wordt de uitstoot in de lucht beperkt. Clairefontaine hanteert een verantwoorde aanpak voor het bedrukken van papier en het vormgeven van briefpapier met een strikte controle op de gebruikte inkten en lijmen. De plantaardige aard van de vezels, afkomstig van een herbieuwbare bron, maakt het papier volledig recyclebaar. Dat betekent dat er geen grondstoffen uit een eindige voorraad zoals fossiele brandstoffen worden gebruikt.

In de buurt van Reims produceert Everbal, een dochteronderneming van Clairefontaine, alleen gerecycled papier. Voor Clairefontaine kan de productie van papier en briefpapier eigenlijk een groene industriële operatie worden genoemd.

 

Clairefontaine-papier wordt altijd op dezelfde machine gemaakt in Étival-Clairefontaine, in de Vogezen. Zijn kenmerken tonen een subtiele balans aan:
• zijn sterkte zorgt voor een grotere opaciteit en weerstand, voor het gemakkelijk vouwen van de vellen,
• de satijnen afwerking is perfect regelmatig zodat de pen gemakkelijk glijdt, niet te geaccentueerd zodat de punt niet uitschiet,
• een geprepareerde, goed gedoseerde ondergrond zorgt voor een gelimiteerde zuigende werking zodat schrijven met inkt of viltstift een verrukkende ervaring wordt.
• het oppervlak is volledig homogeen door de keuze van de papierpulp, de raffinering en het geleidelijk uitdruipen van de vezels, die vervolgens het printen van fijne, precieze lijnen en vlot schrijven mogelijk maakt,
• door zijn witheid wordt de tekst duidelijk weergegeven, zonder de ogen te verblinden.

 Labels die ons engagement garanderen

 

PEFC

Erkenningsprogramma voor boscertificering. Deze onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie heeft een reeks criteria ontwikkeld waaraan moet worden voldaan om duurzaam bosbeheer te bevorderen. Nationale boscertificeringen die aan deze criteria voldoen, kunnen aanspraak maken op erkenning door PEFC.

 

BLAUWE ENGEL

Blauwe Engel is een label dat wordt toegekend aan producten die het milieu weinig schaden. Het papier wordt in detail gecontroleerd (samenstelling, fabricagemethode, vormgeving) en alleen papier dat voor 100% is gemaakt met oud post-consumer papier is gecertificeerd.

 

Information

This site uses cookies to record information on your computer. Some of this information is essential to the proper functioning of our site. Others help us optimize the users' visit. By using this site, you agree to use these cookies. Check out our privacy policy to learn more.